Pere Vergés, 1-7°. 08020 - Barcelona
93 498 71 28 - acap@acap.cat

17/01/2018 - La infància ens ensenya sobre: l’angoixa

A qui va dirigit

Psicòlegs, fisioterapeutes, logopedes, pediatres, mestres, psicopedagogs, pedagogs, i en general, a professionals que treballen amb primera infància.

Introducció

Treballar amb infants és una ocasió per deixar-nos ensenyar. Per una banda, cada nena i cada nen ens confronta a la pregunta de què és la subjectivitat amb tota la seva complexitat, i en el moment de la seva formació.

Alhora, ens trobem amb la forma en que cristal·litzen les noves tendències socials, familiars normatives, tecnològiques, etc. És a dir, veiem en ells les repercussions del mon que creem i que ens envolta.

És en les manifestacions de les seves dificultats que tenim l’oportunitat de fer de cada cas una aposta, no sols pel cas, si no també per a la nostra formació. És aquesta doble perspectiva el que resulta més interessant, deixar-nos ensenyar pel cas.

El treball de reflexió sobre la infància és especialment enriquidor si ho podem fer entre professionals de diferents disciplines (pediatria, infermeria, psicologia, fisioteràpia, logopèdia, educació, pedagogia, treball social i familiar). També si ho fem a partir de les dinàmiques de diferents equips (CDIAP, EAP, CSMIJ, escola bressol, infantil, etc.). I sobre tot, si ho fem de forma orientada.

Que el punt de partença sigui l’experiència dels professionals, és alhora l’ocasió de poder destacar les incidències de les intervencions, que sovint són interdisciplinàries, així com també les raons dels seus efectes. I ho podrem fer a partir de la evolució del nen i de les seves respostes.

En cada ocasió es tractarà d’extreure un ensenyament a partir del material que es presenti. Treballarem a partir de les coordenades de cada cas en relació al seu marc i la seva història (la configuració familiar, el lloc que ocupa l’infant dins la parella parental, la seva relació amb els altres, l’efecte de les contingències). Ens centrarem també en les seves respostes, especialment sobre l’eix de l’angoixa.

Aquest espai està adreçat a professionals que vulguin aprofundir sobre les manifestacions del malestar infantil, a partir de la presentació d’observacions dels participants, però també de petits textos, paràgrafs, que seran prèviament enviats, a fi de poder extreure ensenyament d’ells, entre tots.

 

Laura Canedo. Psicòloga clínica i psicoanalista en pràctica privada a Barcelona i Manresa. Membre de la ELP i de la AMP. Psicòloga i supervisora d’escoles bressol.
Laura Canedo. Psicòloga clínica i psicoanalista en pràctica privada a Barcelona i Manresa. Membre de la ELP i de la AMP. Psicòloga i supervisora d’escoles bressol.
25
12
Normal: 95 €
Soci: 85 €
CDIAP DEL BAGES
Carrer de Fonollar, 12 Manresa
18 abril, 16 maig i 13 juny de 2018
17-20h
9h
Descarregar Adjunt (Programa La infància ens ensenya sobre l'angoixa.pdf)
Descarregar Adjunt (La infància ens ensenya sobre l'angoixa- Laura Canedo.pdf)